Čudesni norveški fjordovi

Zrakoplovom iz Zagreba 6 dana/5 noćenja
Datumi putovanja: 23.-28.6., 28.7.-2.8. i 18.-23.8.2020.
VRIJEDNOST VIŠE: uključeno krstarenje glasovitim Geiranger fjordom! 

Norveška, zemlja nevjerojatnih prirodnih ljepota, veličanstvena i tajanstvena, u svojoj unutrašnjosti skriva nepregledne planinske vrhunce, strme i divlje fjordove, jezera kristalno čista, a upravo u ljetnim mjesecima sve nam se to otkriva u najljepšem ruhu…

Pobjegnite u nedirnute krajolike s nama, odmorite dušu u neokrnjenoj prirodi i stvorite najljepše uspomene! 

1.dan:ZAGREB–OSLO
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova, podjela putne dokumentacije i prijava za let u Oslo na liniji OU488 u 15:30 sati. Predviđeno vrijeme slijetanja u 18:00 sati. Po slijetanju u Oslo ukrcaj u autobus i transfer prema hotelu. Smještaj u hotel te nakon kratkog odmora i večere (za one koji su doplatili paket večera) moguć odlazak s voditeljem putovanja u večernju šetnju gradom, koristeći javni gradski prijevoz. Predlažemo posjet modernoj četvrti Aker Brygge, koja je iz starog brodogradilišta pretvorena u popularno odredište poznato po svojoj karakterističnoj kombinaciji tradicionalne i suvremene arhitekture te po brojnim restoranima i kafićima smještenima uz more. Prošetajte do Astrup Fearnley muzeja moderne umjetnosti u četvrti Tjuvholmen, koja se nastavlja na Aker Brygge, reprezentativnog djela poznatog svjetskog arhitekta Renza Piana i uživajte u pogledu na Oslo fjord te na uređene gradske plaže. Povratak u hotel. Noćenje.

2.dan:OSLO–HARDANGERVIDDA–HARDANGERFJORD–BERGEN
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema čudesnoj regiji fjordova vodi nas preko fascinantne visoravni Hardangervidda, koja slovi za jednu od najvećih u Europi. Visoravan na kojoj žive najveća divlja krda sjevernih jelena u Europi uzdiže se nad šumom, a u golom, mjesečevom krajoliku ostat ćete zadivljeni brojnim jezercima i širokim močvarama. Prije no što je prijeđete možete uživati u pogledu na vodopad Voringfoss koji u visini od 182 m pada u dubinu, s najvećim vertikalnim padom u Norveškoj... Preko visoravni stižemo na područje Hardangerfjorda, poznatog po blagoj klimi, pitomim mjestašcima i nasadima voća - prijelaz fjorda kojeg nazivaju i „kraljem fjordova“ preko jednog od najdužih visećih mostova na svijetu. Dolazak na područje Bergena u kasnim poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel na području Bergena i noćenje.

3.dan:BERGEN
Doručak. Poslije doručka odlazak u razgled slikovitog Bergena, „vrata regije fjordova“. Razgled gradskog središta jednog od najljepših skandinavskih gradova i drugog grada po veličini u Norveškoj: očuvane drvene trgovačke kuće iz doba Hanze kad je Bergen bio moćno trgovačko središte i glavno središte trgovine ribom s Lofota - luka Bryggen, čije prekrasne drvene kuće stoje na listi zaštićene baštine UNESCO-a - utvrda Bergenhus. Moguć odlazak gradskom uspinjačom Floybannen na brdo iznad Bergena, s veličanstvenim panoramskim pogledom na grad. Slobodan dan za uživanje u živopisnom i živahnom Bergenu. Povratak u hotel u dogovoreno vrijeme s voditeljem putovanja ili individualni povratak u hotel. Noćenje.

4.dan:BERGEN-FLÅM-SOGNEFJORD-FØRDE
Doručak. Danas nas čeka dan u predivnoj norveškoj prirodi! Poslije doručka odjava iz soba i putovanje regijom fjordova prema Vossu gdje ćemo se ukrcati na vlak Voss-Myrdal i potom nastaviti na slavnu željeznicu na liniji Myrdal-Flåm (doplata uz rezervaciju aranžmana). Selo Flåm, maleno i pitoreskno, ima oko 350 stanovnika i više od 450 000 posjetitelja godišnje, a ova je željeznica jedna od najatraktivnijih željeznica na svijetu, izuzetno strma s nekoliko spirala. Iz Flåma nastavljamo putovanje kroz Laerdal tunel, najduži na svijetu i prelazimo trajektom preko Sognefjorda, najvećeg norveškog fjorda, iz Fodnesa u Manheller, odnosno preko turističkog mjesta Skei do mjesta Førde gdje ćemo se smjestiti u hotel. Noćenje. 

5.dan:FØRDE-HELLESYLT-GEIRANGERFJORD-GUDBRANDSDALEN/OTTA/VINSTRA
Doručak. Poslije doručka odjava iz soba, nastavak putovanja do Hellesylta preko Stryna. Ukrcaj na brod u Hellesyltu i plovidba fjordom do Geirangera (uključeno u cijenu) uz najpoznatije slapove norveških fjordova kao što su „Sedam sestara“, „Nevjestin veo“ i dr., s pogledom na usamljene farme iznad fjordova i smaragdno zeleni krajolik. Geirangerfjord je na glasu kao najposjećeniji i jedan od najljepših norveških fjordova, stavljen na popisu zaštićene prirodne baštine organizacije UNESCO. Poslije vožnje brodom ukrcaj u autobus u Geirangeru i nastavak putovanja kroz prekrasne krajolike do mjesta Vinstra u dolini Gudbrandsdalen gdje ćemo se smjestiti u hotel. Noćenje. 

6.dan:GUDBRANDSDALEN/OTTA/VINSTRA-OSLO–ZAGREB
Doručak. Poslije doručka odjava iz soba i putovanje prema Oslu, dolazak u Oslo u poslijepodnevnim satima i panoramski razgled norveške prijestolnice. Transfer prema zračnoj luci Gardermoen. Let za Zagreb na liniji  OU489 u 18:45 sati. Slijetanje u Zagreb predviđeno u 21:15 sati.

Cijena paket-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi
Polazak 23.6: FM 7.080 kn / 7.380 kn
Polasci 28.7. i 18.8.: FM 6.880 kn/ 7.180 kn
(Zrakoplovne pristojbe 1.090 kn uključene u cijenu aranžmana)

FM POPUST U ODNOSU NA REDOVNU CIJENU VRIJEDI DO OBAVIJESTI O POPUNJENOSTI KAPACITETA! OVAJ POPUST ISKLJUČUJE MOGUĆE DRUGE POPUSTE ILI POSEBNE AKCIJE!

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.690 kn

DOPLATA ZA vožnju željeznicom MYRDAL-FLÅM (prilikom rezervacije aranžmana): 520 kn

Soba s pomoćnim ležajem na upit!
Doplata za večere: 1.290 kn
Doplata po osobi za polaske iz Splita, Zadra, Dubrovnika ili Pule: 470 kn (raspoloživost i potvrda letova na upit; individualna prijava na let u zračnoj luci do sastanka s voditeljem putovanja u Zagrebu)

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom Zagreb-Oslo-Zagreb, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelima 3/4* u u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom: 1 noćenje na području Osla, 2 noćenja na području Bergena, 1 noćenje na području Førde i 1 noćenje na području Sognefjorda/doline Gudbrandsdalen/Vinstre, voditelja putovanja, autobusni prijevoz prema programu, panoramski razgled Osla i Bergena, prijelaz Sognefjorda na liniji Fodnes-Manheller, krstarenje Geiranger fjordom iz Hellesylta, te troškove organizacije i prodaje

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene, karte javnog prijevoza, putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo!), fakultativne sadržaje, napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju, te troškove osobnih narudžbi

NAPOMENA
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Atlas zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Oslu, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Croatia Airlines objavljenom u listopadu 2019. godine i podložna su promjeni.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 25


OPĆE INFORMACIJE O NORVEŠKOJ:

SLUŽBENO IME: Kraljevina Norveška
DRŽAVNO UREĐENJE: parlamentarna monarhija
GLAVNI GRAD: Oslo, oko 634.293 stanovnika (2014 god.)

MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Oslo Airport
JEZIK: norveški (službeni)
RELIGIJA: luterani 82.1%, rimokatolici 1.8%, ostali kršćani 3.9%, muslimani 2.3%, ostali 2.4%, nespecificirano 7.5%
VREMENSKA RAZLIKA:  Central European Time  (Hrvatska 12:00 = Norveška 12:00)
NOVAC:  NOK (norveška  kruna); 1 NOK = 100 øre; 1 NOK = 0.75 HRK ili 10 NOK = 1 €
BROJ STANOVNIKA: oko 5.258 milijuna (prema popisu stanovništva iz 2017. god)
POVRŠINA:  385.203 km²
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Norveška je država na zapadnom i sjeverozapadnom dijelu Skandinavskoga poluotoka. Na sjeveroistoku graniči s Rusijom i Finskom, na istoku i jugoistoku sa Švedskom. Na zapadu i sjeverozapadu izlazi na Atlantski ocean. Osim priobalnih otoka Norveška obuhvaća i udaljeno otočje Svalbard u Sjevernome ledenom moru i otok Jan Mayen između Grenlanda i sjeverne Norveške u Atlantskom oceanu. Norveški su posjed otoci Bouvet u južnom dijelu Atlantskog oceana i Petar I. u antarktičkim vodama te Zemlja kraljice Maud na Antarktici.
KLIMA: Zbog utjecaja Atlantskoga oceana, osobito Golfske struje i zapadnih oceanskih vjetrova, klima Norveške mnogo je toplija od klime drugih krajeva na istim geografskim širinama; pod utjecajem hladnih masa polarnoga zraka nalaze se samo sjeverni krajevi Norveške u polarnim širinama. Ljeto je u unutrašnjosti toplije nego u primorskome pojasu. 
ELEKTRIČNI NAPON:  230  V
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE:  Za ulazak u Kraljevinu Norvešku  za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +47. Mobilne telefonske veze su dobre. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
NAPOJNICE: Usluga je uračunata u cijenu, no ako ste vrlo zadovoljni uslugom, možete ostaviti malu napojnicu.
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:

ODJEĆA: Savjetujemo slojevitu odjeću bez obzira na period godine, dobra vjetrovka je nužna i kvalitetna sportska obuća.  Ponesite i zaštitu protiv sunca, vjetra i kiše i snijega. Kabanica je uputnija od kišobrana. 
HRANA I PIĆE:  Neki od tipičnih specijaliteta: fenalår - suhomesnata janjeća natkoljenica; pinnekjøtt - slana i suha, a ponekad i dimljena, janjeća rebra koja se obično pare iznad grana breze, a poslužuju se uz kobasice i pire krumpir i repu; multekrem - desert od močvarne jagode sa šlagom; fårikål - janjetina kuhana s kupusom i cijelim zrnima papra; itd. 
Norveška duga obala i mnogi fjordovi, s hladnom, čistom vodom, čine Norvešku jednom od najvećih svjetskih izvoznika ribe, vrlo visoke kvalitete. Norveški losos ima specifičan i delikatan okus što ga čini izvrsnom osnovom za atraktivna i ukusna jela, dok u isto vrijeme zadovoljava stroge zahtjeve najboljih kuhara u svijetu.
KUPOVINA:  popularni suveniri: magneti, privjesci, umjetnine, slastice, troll lutkice, vikinška memorabilija, norveški puloveri, nakit, posteri, fotografije. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj
Drammensveien 82, 0244 Oslo, NORWAY
croemb.oslo@mvep.hr, no.mvep.hr
Hrvoje Marušić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik
0047 2 3014 050, 0047 2 3014 060
Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak-petak 8:30-16:30
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva:(za stranke) ponedjeljak-petak 9-12 
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0047 97027801 / 0047 948 57 593