- Vaš put do Jadrana -

Info i Rezervacije

Hrvatska
TEL: +385 (0)21 756 656
E-MAIL: info@ruzmarin.hr

Božić u klapskom ruhu12.12.2016.

 Najava humanitarnog koncerta “Božić u klapskom ruhu” 

 

Mali grad za velika djela

 

Dragi prijatelji, zna se da je vrijeme Božića posebno vrijeme, a ova godina posebna je i Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Naime, ove godine Festival slavi 50 godina postojanja, što je, mora se priznati, velika brojka za Festival u malom gradu, koji je u današnje vrijeme prvenstveno po klapama znan.  

 
U želji da na kraju uspješne godine zaokruži ovaj veliki jubilej, ali i obogati adventske sadržaje u svom gradu, Festival organizira koncert „Božić u klapskom ruhu“. Omiš od ove godine ima na ponos još jednu dodatnu ponudu - novootvorenu športsku dvoranu „Ribnjak“, stoga je u suradnji s Gradom Omišem i Udrugom „Prijatelj“, te Hrvatskim društvom skladatelja kao supokroviteljom Festival došao na ideju njene promocije upravo putem spomenutog koncerta. Pod voditeljstvom Edite Lučić - Jelić i Nikole Urukala omiški klapski Božić oplemeniti će solisti Neno Belan, Marko Pecotić Peco, Marko Škugor, sopranistica Gabrijela Deglin i mezzosopranistica Stefany Findrik, nagrađivane diplomantice solo pjevanja u klasi prof. Terezije Kusanović doc. Bez klapa se u Omišu, naravno, ne može te će na koncertu svi ljubitelji klapske pjesme moći uživati u izvedbama: klape Adriaticum iz Šibenika, dječje klape Bepo OŠ „Josip Pupačić“ iz Omiša, klape Contra iz Splita, klape Filip Dević iz Splita, klape Iskon iz Splita, klape More iz Šibenika, klape Mriža iz Splita, ženske klape Narenta iz Mostara, ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića, klape Pasika iz Kostanja, klape Rišpet iz Splita, klape Sinj i Gradske glazbe Omiš.
 
Božićno vrijeme je vrijeme darivanja, stoga ovaj koncert nije „običan“ već nosi naziv humanitarnog. Naime, sva prikupljena sredstva od ulaznica donirat će se Udruzi roditelja djece i odraslih s posebnim potrebama „Prijatelj“ iz Omiša za projekt „Glazbena radionica za djecu s posebnim potrebama“. Humanitarna Udruga „Prijatelj“ pruža alternativne socijalne usluge koje nedostaju ili su slabo dostupne u zajednici u kojoj žive djeca s posebnim potrebama. Na području Grada Omiša te Općina: Dugi Rat, Šestanovac, Zadvarje i Podstrana, Udruga „Prijatelj“ jedina je takva koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju i mladim osobama s intelektualnim teškoćama. Udruga djeluje od 2006. godine te okuplja i skrbi o 62 direktna korisnika različite dobi, različitih vrsta oštećenja i ekonomskog statusa.  
 
Uz suradnju s osnovnom glazbenom školom „Lovro pl. Matačić“ Omiš, Udruga „Prijatelj“ osmislila je projekt „Glazbena radionica za djecu s posebnim potrebama“. Radionica je osmišljena kao svojevrsna glazboterapija s ciljem poticanje samopouzdanja, samopoštovanja kod polaznika, poboljšanja motoričke koordinacije, poboljšanja komunikacije i poticanja polaznika na suradnju. Želja je približiti i ojačati vezu učitelja, učenika i polaznika te osnažiti društvene odnose među djecom. Rad u Glazbenoj radionici planiran je u rehabilitacijske svrhe, odnosno u svrhu smanjenja nepoželjnog ponašanja, poboljšanja i povećanja koncentracije i zapažanja te povećanja ugode i opuštanja. Glavni aspekt koji se želi naglasiti je ravnopravnost sudjelovanja djece s posebnim potrebama u životu lokalne zajednice, stoga je Projekt glazbene radionice planiran kao dugoročan.  
 
Obzirom na velika financijska sredstva koja su potrebna za realizaciju ovog projekta, humanitarni koncert „Božić u klapskom ruhu“ veliki je početni korak prema ostvarenju projektnog cilja. Prikupljena sredstva od ulaznica namijenit će se za troškove opreme i prilagodbe glazbenog kabineta: virtualna ploča, glazbena linija s mogućnošću reprodukcije s više izvora (CD, USB, slušalice, predpojačalo za više slušalica…); instrumentarij za polaznike, angažman stručnog osoblja za provođenje glazboterapije. No, trošak organizacije također nije beznačajan, ali tu nastupaju „mali ljudi, malog grada“ spremni pripomoći za velika djela. Znano je da kad se male ruke slože, sve se može. Na taj način zamišljena je i realizacija ovog koncerta, stoga se udruga „Prijatelj“ i FDK Omiš zahvaljuju svim sponzorima i donatorima koji su prepoznali, ali i onima koji će vjerujemo tek prepoznati vrijednost ovog projekta, a bez kojih organizacija i realizacija koncerta ne bi bila moguća.
 
Ulaznice za ovaj klapski spektakl po cijeni od 50 kuna (za djecu do 7 godina i osobe s invaliditetom ulaz je besplatan) možete kupiti od ponedjeljka 12. prosinca, na vww.eventim.hr i prodajnim mjestima u sustavu Eventima: Tisak, Exclusive change mjenjačnice, Petrol benzinske postaje, Aquarius, Croatia records, Atlas turističke poslovnice i ostalim ovlaštenim prodajnim mjestima. Ulaznice možete kupiti i u direkciji FDK Omiš (Ivana Katušića 5, tel.: 021 861 015), te na ulazu u dvoranu dva sata prije početka koncerta. 
 
Festival dalmatinskih klapa Omiš