- Vaš put do Jadrana -

Info i Rezervacije

Hrvatska
TEL: +385 (0)21 756 656
E-MAIL: info@ruzmarin.hr

Povenjak 2012.03.04.2012.

Po prvi, put na jednoj manifestaciji ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovih ulja, pobijedila je žena. Nada Eremut iz Žeževice, s osvojenih 100,06 bodova od moguća 103 boda, pobijedila je na šestom Povenjaku koji je održan 18. Veljače 2012. godine u hotelu Brzet- Omiš. 

Ukupno je sudjelovalo 126 sudionika. Među ocjenjenim uzorcima maslinovog ulja, 51 uzorak je osvojio zlatnu medalju. Ovogodišnje natjecanje karakterizira sudjelovanje istaknutih maslinara iz Istarske, Zadarske i drugih županija. Na jednom mjestu u opuštenoj atmosferi našli su se mnogi pobjednici natjecanja, predstavnici i organizatori drugih manifestacija, forumaši sa foruma 7 maslina net i drugi. Srebrene medalje imale su sjaj zlata. 

Povenjak postaje prestižna manifestacija čiji se panel, svojoj korektnošću i profesionalnošću, može smatrati najboljim. Povenjak je rijetka, a i jedina manifestacija koja daje službenu analizu s podacima slobodnih masnih kiselina, peroksidnog broja, mediane voćnosti, mediane negativnih svojstava, prosječnu ocjenu sa panela, K 232 koji ukazuje na primarnu oksidaciju, K 270 na sekundarnu oksidaciju i dodatak rafiniranih ulja i Delta K na dodatak rafiniranih ulja.  

Ove godine su pooštreni kriteriji tako da je za zlatnu medalju potrebno 91-103 boda, za srebrnu 83-90 bodova, za brončanu 80-82 boda i za diplomu za ekstra djevičansko maslinovo ulje 67-79 bodova. Na Povenjaku je održano i ocjenjivanje konzerviranih maslina na domaći način. Dodijeljeno je priznanje proizvođaču za najkvalitetnije ulje uzeto iz trgovine i ocjenjeno.       

Uljari Orgula- Marušići dodijeljeno je priznanje jer je Prvakinja Povenjaka 2012., svoje masline preradila u toj uljari. 

Viceprvaci Povenjaka su Dalibor Jerić iz Gata i Borislav Pedić iz Zadra s po 98,5 bodova. 

Nakon radnog djela i svečane večere, održan je tradicionalni ples maslinara.

Povenjak