Extreme hiking

Disciplina "hiking"  planinarenje (šetnja po atraktivnim planinarskim stazama) pruža mogućnost istraživanja i uživanja u predivnim skrivenim kutcima prirodne ljepote kanjona rijeke Cetine.

Prelazeći razne prepreke na planinarskim stazama poput rubova strmih litica, penjanje po stijenama, spuštanje niz 45 metarsku stijenu i razgledavanje špilje Javornica.

GOSPE OD SNIGA

Planinarska staza počinje iz Lisičine sa trajanjem 3-4 sata (ukupna duljina planinarske staze je 9750 metara). Gospa Snježna je smještena na planinskom vrhu Stomorica na nadmorskoj visini 406 metara.

Početak planinarske staze prolazi kanjonom između dva vrha Komornjak i Babnjača te se penje do sela Naklice (270 metra nad morem). Drugi dio planinarske staze prolazi stazom zvana Križni put te ide do samog vrha Stomorice gdje se nalazi crkvica Gospe Snježne koja je ime dobila prema pučkoj predaji koja svjedoči čudu kad je snijeg pao na vrhu planine u srcu ljeta (05.08.2014). Osim pogleda na grad Omiš i dalmatinske otoke koji oduzima dah ovaj izlet pruža i zanimljivu priču o srednjim Poljicima.

FORTICA

Planinarska staza za kulu Fortica počinje u Planovu sa trajanjem 2:30 – 3 sata (ukupna duljina planinarske staze je 2340 metara). Kula Fortica je smještena na planinskim vrletima Omiške Dinare. Najviša točka planine je na 850 metara nad morem i zove se Kula dok je Fortica smještena na 303 metra nadmorske visine. Osim pogleda na dalmatinske otoke koji oduzima dah ovaj izlet pruža i zanimljivu priču o kuli Fortica.

FORTRESS FORTICA (STARI GRAD)

Utvrda Fortica je smještena na Omiškoj Dinari. Prvi dio kule je izgrađen početkom 14 stoljeća a konačno je dovršena sredinom 15 stoljeća.  Kula je primarno napravljena za obranu grada od neprijatelja.

Bila je od iznimnog značaja za gusare – bila je glavna strategija radi otvorenog pogleda na sva kretanja srednjim Poljicima kao i za navigaciju morskim kanalom između Splita i Makarske. Sa Utvrde Fortica pruža se predivan pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine, Brački kanal, otoke Brač, Hvar, Šolta i veći dio Poljica.

Osim što je služila za obranu grada plan u slučaju osvajanja grada je bio da se ogromne kamene stijene bace na grad kako bi cijeli grad bio razoren i samim time neprijatelj koji bi zauzeo grad. Danas smo sretni i ponosni što tijekom povijesti do ovoga nije došlo tako da možemo uživati u ovom prekrasnom dalmatinskom gradiću.